Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙ


Οι πιό δημοφιλείς τρόποι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού είναι η κρύα μέθοδος και η ζεστή.
Και οι δύο μέθοδοι είναι εξ ίσου καλές και δίνουν άριστα αποτελέσματα.

Εμείς θα ακολουθήσουμε την κρύα μέθοδο που είναι και η πιο απλή και συνιστάται στα εξής βήματα:


Ζύγισμα, με ακρίβεια, των υλικών.
Ανακάτεμα του διαλύματος της καυστικής σόδας με το λάδι.
Παραμονή στο καλούπι για 36-48 ώρες.
Εξαγωγή απο το καλούπι και ωρίμανση του σαπουνιού για 4-8 εβδομάδες.

Τα υλικά.
Για το πρώτο μας σαπούνι, δεν χρειάζονται πολλά. Χρειάζεται όμως ζύγισμα με ακρίβεια γιατι και η παραμικρή απόκλιση μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.
1 kg λάδι ελιάς (αν μπορείτε ας μην είναι αγνό παρθένο. Οσοι ζουν στη επαρχία όπως εγώ μπορούν εύκολα να το βρούν στο ελαιοτριβείο ή στην λαϊκή της γειτονιάς).
128 gr καυστική σοδα (NAOH)
300 gr νερό.

Προαιρετικά :
8-10 ml αιθέριο έλαιο λεβάντας
1 κουταλάκι ρυζάλευρο
1 κουταλιά αποξηραμένα άνθη λεβάντας

Βήμα 1
Αν το σαπούνι θα το φτιάξετε στην κουζίνα σας, που είναι και το καλύτερο, φροντίστε να απομακρύνετε κάθε σκεύος φαγητού. Απλώστε παλιές εφημερίδες, φορέστε τα γάντια και ετοιμάστε την μάσκα και τα γυαλιά. Απομακρύνετε παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Βήμα 2
Βαλτε γάντια μάσκα και γυαλιά.
Ζυγίστε το νερό μέσα στο δοχείο πυρέξ και βάλτε το στην γούρνα του νεροχύτη.
Ζυγίστε με προσοχή και ακρίβεια την καυστική σόδα μέσα σε μια μεγάλη κούπα.
Ρίξτε με προσοχή σιγά σιγά την καυστική σόδα στο νερό ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθεί εντελώς. Προσοχή να μην εισπνεύσετε τις αναθυμιάσεις. Η θερμοκρασία στο διάλυμα θα ανεβεί κατακόρυφα στους 80 βαθμούς περίπου. Πάντα ρίχνουμε την καυστική σόδα στο νερό και όχι αντίστροφα. Αφήστε το διάλυμα σε ένα σίγουρο μέρος για να κρυώσει.

Βήμα 3
Ζυγίστε με ακρίβεια το λάδι μέσα στην ανοξείδωτη κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανάψτε το σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία του λαδιού στην κατσαρόλα καλό είναι να μην ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 4
Περιμένοντας να κρυώσει το διάλυμα της καυστικής σόδας, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά.
Ετοιμάστε τα καλούπια.
Μετρήστε το αιθέριο έλαιο. Σε ένα μικρό φλυτζανάκι ανακατέψτε το με το ρυζάλευρο και 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο. Τρίψτε τα άνθη της λεβάντας σε μικρά-μικρά κομματάκια.
Ετοιμάστε το μπλέντερ.

Βήμα 5
Εξετάστε την θερμοκρασία της καυστικής σόδας και του λαδιού. Οταν είναι και τα δύο στους 40-42 βαθμούς, ρίξτε σιγά-σιγά την καυστική σόδα στην κατσαρόλα με το λάδι. Ανακατέψτε καλά με την ξύλινη κουτάλα για λίγο. Αμέσως μετά, βυθίστε το μπλέντερ και αρχίστε το ανακάτεμα  ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Είναι πολύ σημαντικό το ανακάτεμα να γίνει καλά. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα αλλάζει πυκνότητα και γίνεται όλο και πιο πηχτό. Σε κάποια στιγμή, σταματώντας το μπλέντερ και σηκώνοντάς το, θα παρατηρήσετε ότι οι σταγόνες του μείγματος που πέφτουν απο το μπλέντερ μένουν στην επιφάνεια για 1-2 δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν. Εδώ είμαστε !
Είναι η ώρα να ρίξουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήστε το μπλέντερ, και ρίξτε γρήγορα στο μείγμα το αιθέριο έλαιο με το ρυζάλευρο και τα άνθη λεβάντας. Ανακατέψτε ώστε να ενσωματωθούν καλά. 'Οταν προσθέτουμε αιθέρια έλαια στην πάστα του σαπουνιού, υπάρχει περίπτωση να επιταχυνθεί η διαδικασία σαπωνοποίησης, γι' αυτό να είστε όσο γίνεται πιο γρήγοροι κατά την διάρκεια αυτής την φάσης.

Βήμα 6
Ρίξτε την πάστα του σαπουνιού στα καλούπια και σκεπάστε με τις κουβερτες για να διατηρήσετε την θερμοκρασία. Αφήστε το σαπούνι σκεπασμένο για 48 ώρες σε μέρος σίγουρο και δροσερό.
Οταν περάσουν οι 48 ώρες, μπορείτε να βγάλετε το σαπούνι απο τα καλούπια, παντα φορώντας τα γάντια. Μπορείτε τώρα να το κόψετε σε σαπούνια στο μέγεθος που επιθυμείτε  χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Αφήστε το να ωριμάσει και να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση 6-8 εβδομάδες.
Μέχρι τότε, είναι καλύτερα να μην το αγγίζετε με γυμνα χέρια. Υπάρχουν ακόμα υπολείμματα καυστικής σόδας στο σαπούνι που ωριμάζει.
Μετά τις 6-8 εβδομάδες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου