Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία του σώματος



Η νηστεία της Σαρακοστής είναι πολύ καλή ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηρίζεται από μηδενική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, ενώ επιτρέπονται θαλασσινά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Αναλυτικότερα, στη νηστεία της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
. Μπρόκολο
. Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
. Όσπρια
. Ταχίνι - σουσάμι
. Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
. Σόγια
. Εμπλουτισμένοι χυμοί
. Ξηροί καρποί
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου
. Όσπρια
. Αποξηραμένα φρούτα
. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
. Μύδια, στρείδια
. Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου
Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, (μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12
. Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως)
Έτσι, αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της νηστείας:
* Αποτοξινώνει τον οργανισμό
* Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
* «Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
* Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
* Μειώνει την αρτηριακή πίεση
* Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.


Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονική διευθύντρια 
rountou@logodiatrofis.gr

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Και εγένετο… ρομποτικό μελίσσι



Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντκατασκεύασαν έναν μηχανισμό που μπορεί να παράγει μαζικά ρομποτικές μέλισσες.

Ο στόχος
Ομάδα ερευνητών του Τμήματος Μικρορομποτικής του Χάρβαρντ ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή ρομποτικών εντόμων. Στόχος τους ήταν εξ αρχής η δημιουργία ρομποτικών εντόμων στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της μέλισσας τα οποία θα μπορούν να κινούνται και να συμπεριφέρονται αυτόνομα αλλά και ως μέλη μιας αποικίας.
Ο μηχανισμός


Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν μηχανισμό που μοιάζει με ολοκληρωμένο κύκλωμα υπολογιστή. Ο μηχανισμός αποτελείται από 18 διαφορετικά φύλλα από ανθρακόνημα, πλαστικές μεμβράνες, πλακίδια τιτανίου, κεραμικά πλακίδια και διάφορα προσυμπιεσμένα υλικά. Ανάμεσα στα φύλλα υπάρχουν εύκαμπτοι σύνδεσμοι (μικροσκοπικοί μεντεσέδες) οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων. Η συσκευή λειτουργεί με μια μόλις κίνηση και αμέσως παράγει μια μηχανική μέλισσα.
Οι ερευνητές τοποθετούν στην συνέχεια πάνω στις ρομπο-μέλισσες τσιπάκια ελέγχου της κίνησης και αισθητήρες για να κινούνται και να συμπεριφέρονται όπως οι μέλισσες μιας αποικίας. Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του μηχανισμού ώστε οι ρομποτικές μέλισσες να «γεννιούνται» με εμφυτευμένα στο εσωτερικό τους τα τσιπάκια και τους αισθητήρες.

Η Στάχτη και οι χρήσεις της !



Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι! 
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη! 
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή σκουπίδι. 
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης
1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.
2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και. Καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.
3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.
4. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.
5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.
6. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.
7. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.
8. Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.
9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.
10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.
11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.
12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.
13. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.
14. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!
15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.
16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.
17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.
19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.
20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.
21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.
22. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.
23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.
24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.
25. Αφύγρανση
Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.
26. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.
27. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.
28. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.
29. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.
30. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.
Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!
Φτιάξτε αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν την αλισίβα στο πλύσιμο των ρούχων. Η γιαγιά μου έφτιαχνε αλισίβα για τα ασπρόρουχα από την στάχτη που μάζευε από τον ξυλόφουρνο. Στην μπουγάδα που έφτιαχνε πρόσθετε και φλούδες λεμονιού για να γίνουν ακόμα πιο άσπρα τα ρούχα. Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μοσκοβολούσαν φρεσκάδα, καθαριότητα και υγιεινή!

Μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε αλισίβα για να πλένουμε τα ρούχα μας, όπως κάνανε παλιά αλλά χρησιμοποιώντας το πλυντήριο. Η αλισίβα κάνει καλό στο πλυντήριο για να μην πιάνει άλατα αφού περιέχει σόδα, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει. 

Αλισίβα για τα ρούχα (4 lt περίπου)
Το αριστερό ποτήρι περιέχει αλισίβα που έχει γίνει
ένω το δεξί δεν έχει γίνει ακόμα.
5 με 6 lt βρόχινο ή απιονισμένο νερό

3 με 4 lt λευκή στάχτη κοσκινισμένη από 100% ξύλα

1 μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα περιεκτικότητας 6 lt 

Διαδικασία:

Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση στάχτη και μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι γεμίσει. Η στάχτη μετά από λίγες μέρες ή ώρες θα καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας και το νερό πάνω, αυτό είναι φυσικό φαινόμενο. 


Βράζουμε το μίγμα για 10 λεπτά κάθε μέρα για ένα μήνα περίπου και περιμένουμε το νερό να γίνει καφέ- κίτρινο, τότε θα είναι έτοιμη η αλισίβα. 

Όταν τελικά έχει γίνει η αλισίβα μας πρέπει να την περάσουμε από ένα φίλτρο του καφέ. Βάζουμε σε ένα χωνί ένα φίλτρο του καφέ και παίρνουμε σιγά-σιγά την αλισίβα με ένα ποτήρι χωρίς να ταράξουμε την στάχτη που έχει καθίσει κάτω. Βάζουμε την αλισίβα που έχουμε περάσει από το φίλτρο του καφέ σε ένα δοχείο.Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια όπως λεμόνι, λεβάντα και θα μυρίζει τέλεια! Στα 4 lt αλισίβας μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού (ή και λιγότερο) αιθέριο έλαιο, κλείνουμε καλά το δοχείο και το ανακινούμε. Το καταπληκτικό είναι ότι το αιθέριο έλαιο διαλύεται μέσα στην αλισίβα και δεν κάθεται στην επιφάνεια όπως κάνει σε άλλα υγρά, όπως το νερό! 

Η δόση που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πλύση είναι 1 ποτήρι του νερού κατευθείαν μέσα στον κάδο.

Συμβουλές:

Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινένια κατσαρόλα ή κάτι άλλο έκτος από ανοξείδωτη γιατί η αλισίβα αντιδρά με τα μέταλλα και μπορεί να έχει προβλήματα το τελικό προϊόν.

Δεν χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα αυτή για φαγητό. 

Το κατακάθι της αλισίβας (την λάσπη από στάχτη) δεν την πετάμε, την κρατάμε και 

την χρησιμοποιούμε στον καθαρισμό της τουαλέτας.

Tip: Την κατσαρόλα της αλισίβας την είχα πάνω στην σόμπα, το χειμώνα και

 ζεσταινόταν – έβραζε κάθε μέρα, τώρα που αρχίζει να καλοκαιριάζει 
την έχω πάνω στην κουζίνα και όταν κάποιο μάτι είναι ζεστό την βάζω πάνω για να βράσει.

Η συνταγή για την αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων είναι διαφορετική από την αλισίβα που χρησιμοποιείται στα φαγητά. Είναι και τα δύο αλκαλικά διαλύματα σόδας. 

Η αλισίβα για τα ρούχα έχει όμως πολύ υψηλό pH=14, ενώ για τα τρόφιμα έχει pH=10. 
Το χρώμα της αλισίβας για τα ρούχα είναι καφέ-κίτρινο σκούρο, 
ενώ για τα τρόφιμα είναι ελαφρώς κίτρινο. 

Φτιάξτε οδοντική σκόνη με στάχτη φασκόμηλο και γλυκάνισο!


Πρόσφατα έφτιαξα αυτή την οδοντική σκόνη και ομολογώ πως είναι ότι καλύτερο έχω φτιάξει για τη στοματική υγιεινή!
Δεν περιέχει αλάτι ή σόδα μαγειρική που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και έχουν άσχημη γεύση.
Είναι πανεύκολη για να τη φτιάξουμε γιατί περιέχει υλικά τα οποία βρίσκονται εύκολα στην φύση!
Συνταγή:
3 κουταλιές της σούπας φασκόμηλο (σκόνη)
6 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο (σκόνη)
* 3 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλα
* 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σκόνη)
Ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά αφού πρώτα τα κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ και μετά τα περάσουμε από ένα λεπτό τούλι για να πάρουμε μια πολύ λεπτή σκόνη.
 Αν αφήσουμε κομματάκια στην σκόνη υπάρχει περίπτωση αυτά να κολλάνε στα δόντια μας.
Βάζουμε την σκόνη σε μικρό μπουκαλάκι που έχει σταγονόμετρο. 
Ρίχνουμε όση ποσότητα θέλουμε στην οδοντόβουρτσα, πιέζοντας το μπουκαλάκι.
Είναι καταπληκτική καθαρίζει τέλεια τα δόντια και τα κάνει κάτασπρα!
Και τώρα πάμε να αναλύσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε:
Η στάχτη είναι η σόδα που είναι ιδανική για τον καθαρισμό μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
Το φασκόμηλο είναι φυσικό λευκαντικό δοντιών.
Ο γλυκάνισος έχει αντισηπτική, καθαριστική, παρασιτοκτόνα και αρωματική δράση.
Η κανέλα είναι καθαριστική, αντισηπτική και πολύ αρωματική.






Πηγές

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν παιδεία τέλος: «Λουκέτο» στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων



Η ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων με ημερομηνία 17/2/2012:
Αγαπητοί συνεργάτες,
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 3966/2011 ο ΟΕΔΒ καταργείται οριστικά στις 31-3-2012. Ενόψει της κατάργησης προτείνουμε στους συνεργάτες βιβλιοπώλες, που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, εντός δέκα ημερών, να προβούν σε νέα παραγγελία βιβλίων ισόποση του πιστωτικού τους (εκκαθάριση του λογαριασμού τους με τον ΟΕΔΒ) διότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από τον ΟΕΔΒ είναι  πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο επιμένων ελληνικά


Στα πλαίσια της προσπάθειας τόνωσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η έκφραση « ο επιμένων ελληνικά » νομίζω ότι έχει αποκτήσει τη μέγιστη σημασία της. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι κάθε ένας από εμάς έχει μια σημαντική δύναμη στα χέρια του – αυτή της κατανάλωσης - που οφείλει να την εκμεταλλευτεί και να τη γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους ωμά τον εκμεταλλεύονται. Χρειάζεται απλά να σταθούμε για 2-3 δευτερόλεπτα μπροστά από κάθε προϊόν στο ράφι του super market και να αναλογιστούμε ποιος θα είναι ο πραγματικά κερδισμένος αν απλώσουμε το χέρι και το αγοράσουμε. Ο πίνακας με τα barcodes που επισυνάπτω είναι ένα βοήθημα για την ανεύρεση της χώρας προέλευσης των διαφόρων προϊόντων. Ας μην είμαστε απαθείς, τυφλοί καταναλωτές. Και αφού κανένα επίσημο κράτος και κανένα ιστιντούτο καταναλωτή δεν προσπαθεί να μας δείξει το δρόμο ας τον βρούμε μόνοι μας. Τουλάχιστον θα μας μείνει η χαρά ότι δεν αναπτύξαμε τις οικονομίες εκείνων που έρχονται ληστρικά να μας δανείσουν από τα λεφτά που εμείς οι ίδιοι τους στείλαμε!

Στασινόπουλος Δημήτρης

Προώθησε αυτό το μήνυμα όπου μπορείς! 

ΠΙΝΑΚΑΣ BARCODES 


BARCODE...ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 520 GREECE!!!



00-13: USA & Canada 
20-29: In-Store Functions 
30-37: France 

40-44: Germany 
45: Japan (also 49) 
46: Russian Federation 

471: Taiwan 
474: Estonia 
475: Latvia 

477: Lithuania 
479: Sri Lanka 
480: Philippines 

482: Ukraine 
484: Moldova 
485: Armenia 

486: Georgia 
487: Kazakhstan 
489: Hong Kong 

49: Japan (JAN-13) 
50: United Kingdom 
520: Greece 

528: Lebanon 
529: Cyprus 
531: FYROM

535: Malta 
539: Ireland 
54: Belgium & Luxembourg 

560: Portugal 
569: Iceland 
57: Denmark 

590: Poland 
594: Romania 
599: Hungary 
600 & 601: South Africa 
609: Mauritius 
611: Morocco 

613: Algeria 
619: Tunisia 
622: Egypt 

625: Jordan 
626: Iran 
64: Finland 

690-692: China 
70: Norway 
729: Israel 

73: Sweden 
740: Guatemala 
741: El Salvador 

742: Honduras 
743: Nicaragua 
744: Costa Rica 

746: Dominican Republic 
750: Mexico 
759: Venezuela 

76: Switzerland 
770: Colombia 
773: Uruguay 

775: Peru 
777: Bolivia 
779: Argentina 

780: Chile 
784: Paraguay 
785: Peru 

786: Ecuador 
789: Brazil 
80 - 83: Italy 

84: Spain 
850: Cuba 
858: Slovakia 

859: Czech Republic 
860: Yugloslavia 
869: Turkey 

87: Netherlands 
880: South Korea 
885: Thailand 

888: Singapore 
890: India 
893: Vietnam 

899: Indonesia 
90 & 91: Austria 
93: Australia 

94: New Zealand 
955: Malaysia 
977: International Standard Serial Number for Periodicals (ISSN) 

978: International Standard Book Numbering (ISBN) 
979: International Standard Music Number (ISMN) 
980: Refund receipts 

981 & 982: Common Currency Coupons 
99: Coupons