Θεραπευτικά μέλια: Άθερμο μέλι ερείκης με superfoods.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Αυτή είναι η σφήκα-δολοφόνος 6 εκατοστών που απειλεί την Ευρώπη

Καταστρέφει τα μελίσσια ενώ έχει σκοτώσει και ανθρώπους στη Γαλλία
Μελισσοκόμος στη Σλοβενία παρατήρησε και ανέφερε για πρώτη φορά την παρουσία στη χώρα, της τρομερής ασιατικής σφήκας που θεωρείται δολοφόνος των μελισσών.
Ο μελισσοκόμος παρατήρησε αρχικά μεγάλη καταστροφή στα μελίσσια του για να εντοπίσει αργότερα τη σφήκα που εικάζεται ότι μπήκε στη χώρα από την Ιταλία, όπου ήδη είναι παρούσα.
Η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας επιβεβαίωσε την παρουσία της ασιατικής σφήκας, η οποία είναι εισβολέας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τα τελευταία χρόνια προκαλεί τεράστιες ζημιές σε μελίσσια ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη και για τους ανθρώπους, όχι μόνο σε όσους είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα. Ήδη στη Γαλλία 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το τσίμπημα της.
Πρόκειται για είδος σφήκας που φτάνει σε μήκος ακόμη και τα 6 εκατοστά και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα. Οι μέλισσες γίνονται εύκολη λεία της αφού δεν διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουν.
Η σφήκα αυτή εισβάλει και στα μελίσσια και μπορεί να θανατώσει 40 μέλισσες το λεπτό.   Εκτός από την Ιταλία και τώρα τη Σλοβενία η ασιατική σφήκα έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της στη Γαλλία και στη Βρετανία.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι Επιστήμονες Ανακάλυψαν Τι Σκοτώνει Τις Μέλισσες Και Είναι Χειρότερα Από Ότι Νομίζατε!


Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο μυστηριώδης μαζικός θάνατος μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των Apis mellifera της Αμερικής που ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τα χωράφια σε αγρανάπαυση .Τώρα, μια νέα μελέτη έχει επισημάνει μερικές από τις πιθανές αιτίες των θανάτων των μελισσών και τα μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποφυγή του beemageddon θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.


Οι επιστήμονες παλεύουν για να βρουν το έναυσμα για τη λεγόμενη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), που έχει εξαφανίσει περίπου 10 εκατομμύρια μελίσσια, αξίας 2 δισ. δολαρίων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Στους ύποπτους έχουν συμπεριληφθεί τα φυτοφάρμακα, τα νοσογόνα παράσιτα και η κακή διατροφή. Αλλά σε μια πρώτη αυτού του είδους μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό PLoS ONE , οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει μία ποικιλία φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων που μολύνουν τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να τροφοδοτήσουν τις κυψέλες τους. Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τους οποίους μεγάλος αριθμός μελισσών πεθαίνουν αν και δεν προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη αιτία της CCD, όπου μια ολόκληρη κυψέλη πεθαίνει ταυτόχρονα.


Όταν οι ερευνητές συνέλεξαν γύρη από τις κυψέλες στην ανατολική ακτή, επικονίασης cranberry, καρπουζιού και άλλων καλλιεργειών και την τροφοδότησαν σε υγιείς μέλισσες, αυτές έδειξαν μια σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να αντισταθούν σε μόλυνση από ένα παράσιτο που ονομάζεται Nosema ceranae .Το παράσιτο έχει εμπλακεί σε διαταραχή κατάρρευσης αποικίας αν και οι επιστήμονες φρόντισαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν άμεσα τα φυτοφάρμακα με διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD).
Η γύρη μολύνθηκε κατά μέσο όρο με εννέα διαφορετικά παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα αν και οι επιστήμονες ανακάλυψαν 21 γεωργικές χημικές ουσίες σε ένα δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν οκτώ AG χημικές ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το παράσιτο.

Πιο ανησυχητικό, οι μέλισσες που έφαγαν γύρη που ήταν μολυσμένη με μυκητοκτόνα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από το παράσιτο. Η ευρέως χρησιμοποίηση μυκητοκτόνων πιστευόταν ότι είναι αβλαβή για τις μέλισσες, καθώς είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν μύκητες και όχι έντομα, σε καλλιέργειες όπως τα μήλα.
"Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μυκητοκτόνα μπορούν να επηρεάζουν τις μέλισσες και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη να επανεκτιμηθεί πώς θα γίνεται η επισήμανση αυτών των γεωργικών χημικών ουσιών," δήλωσε στο Quartz ο Dennis vanEngelsdorp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι ετικέτες στα φυτοφάρμακα προειδοποιούν τους αγρότες να μην ψεκάζουν όταν οι μέλισσες γονιμοποιούν στην περιοχή, αλλά τέτοιες προφυλάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί στα μυκητοκτόνα.

Οι πληθυσμοί των μελισσών είναι τόσο χαμηλοί στις ΗΠΑ που χρειάζεται επί πλέον ένα 60% των αποικιών που επιβιώνουν της χώρας μόνο για να γονιμοποιήσουν μία καλλιέργεια με αμύγδαλα στην Καλιφόρνια. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της δυτικής ακτής - η California προμηθεύει το 80% των αμυγδάλων στον κόσμο, μια αγορά αξίας 4 δισ. δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια, μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχει συνδεθεί με τους θανάτους των μελισσών και τον Απρίλιο οι ρυθμιστές απαγόρευσαν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων για δύο χρόνια στην Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί μελισσών έχουν επίσης πέσει κατακόρυφα. Αλλά ο vanEngelsdorp, ένας βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, λέει ότι η νέα μελέτη δείχνει ότι η αλληλεπίδραση πολλών φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των μελισσών.

"Το θέμα των φυτοφαρμάκων από μόνο του είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε», λέει. «Είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό, τι ένα μόνο προϊόν, το οποίο σημαίνει βέβαια ότι η λύση δεν έγκειται στην απαγόρευση μόνο μίας κατηγορίας προϊόντος."
Η μελέτη διαπίστωσε και μια άλλη επιπλοκή στις προσπάθειες σωτηρίας των μελισσών: Οι Αμερικάνικες μέλισσες, που είναι απόγονοι των ευρωπαϊκών μελισσών, δεν φέρνουν στην κυψέλη γύρη από τις καλλιέργειες της Βόρειας Αμερικής , αλλά συλλέγουν τροφή από τα κοντινά ζιζάνια και τα αγριολούλουδα. Αυτή η γύρη, ωστόσο, ήταν επίσης μολυσμένη με παρασιτοκτόνα, ακόμη και όταν τα φυτά αυτά δεν ήταν ο στόχος του ψεκασμού.
«Δεν είναι σαφές κατά πόσον τα φυτοφάρμακα παρασύρονται πάνω σε αυτά τα φυτά, αλλά πρέπει να ληφθεί μια νέα ματιά στις γεωργικές πρακτικές ψεκασμού», λέει ο vanEngelsdorp.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Έρευνα από την APIMONDIA για τοξικά συμβάντα στις μέλισσες

MELISA
Την καταγραφή τοξικών συμβάντων στις μέλισσες σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει η APIMONDIA στο πλαίσιο έρευνας που υλοποιεί. Στόχος είναι η παγκόσμια καταγραφή τέτοιων συμβάντων που μπορούν να έχουν προκληθεί από φυτοπροστατευτικά ή κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα. 
Όπως αναφέρει η Ομάδα Εργασίας “Μέλισσες και Φυτοφάρμακα” της APIMONDIA “οι αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες ζημιές από μια σειρά παραμέτρους και κυρίως από τοξικά φυτοπροστατευτικά και μερικές φορές και από κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και από ενδεχόμενη συνέργεια των παραπάνω”.
Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας η καταγραφή δεν γίνεται για στατιστικούς λόγους και τα δεδομένα θα συλλέγονται αυτόματα και θα κατηγοριοποιούνται. Μόλις υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός δεδομένων τα αποτελέσματα  θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της APIMONDIA.
“Στόχος της καταγραφής δεν είναι να αντικαταστήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μια χώρα ή ένας οργανισμός και τα αποτελέσματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα προσωπικό ή θεσμικό όφελος”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας APIMONDIA.
Όσοι μελισσοκόμοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα εδώ.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο φαντασμαγορικός κόσμος της… γύρης!



Ο Ελβετός μοριακός βιολόγος Martin Oeggerli μελετά αρκετά χρόνια το φυτικό βασίλειο, και ειδικότερα την επικονίαση, δηλαδή την αναπαραγωγική διαδικασία  που συντελείται στα φυτά με την ενεργό συμμετοχή της γύρης και των εντόμων.
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κόκκων της γύρης μέσα από το μικροσκόπιο, ανακαλύπτοντας ένα σύνολο φαντασμαγορικών εικόνων. «Γιατί μπορεί η γύρη να σχετίζεται την άνοιξη με την αλλεργική ρινίτιδα, ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους, όμως κρύβει μέσα της ένα απίστευτο βασίλειο…», λέει ο επιστήμονας.
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!
Ο Martin χρειάστηκε 10 χρόνια για να τελειοποιήσει την ιδέα του, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αφιερώνοντας πολλές ώρες για μια λήψη. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό επειδή κανείς δεν φαντάζεται ότι αυτό που βλέπει είναι… γύρη!
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!
«Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που πραγματικά είναι. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι βλέπουν κάποιο περίεργο φυτό σε μεγέθυνση! Όταν καταλαβαίνουν ότι είναι κόκκοι γύρης, η έκπληξή τους είναι μεγάλη», επισημαίνει ο Martin και συμπληρώνει:
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!
«Οι κόκκοι της γύρης είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αποτυπώνοντας στο φακό εκπληκτικές εικόνες, ενώ οι αρχικές λήψεις έχουν γίνει σε ασπρόμαυρο φόντο προκειμένου να αποδώσω κάθε λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πρόσθεσα τα χρώματα».
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!
Η συλλογή των φωτογραφιών έλαβε τον τίτλο «Μicronaut» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό «National Geographic», του οποίου ο Martin είναι φανατικός αναγνώστης, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων!
perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!perierga.gr - Οι κόκκοι της γύρης στο μικροσκόπιο!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα μεταλλαγμένα στην πόρτα μας

Greenpeace Eλλάδα

 ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας (και επισήμως!)
Χθες, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν 
στο σχέδιο νόμου απαγόρευσης μεταλλαγμένων που είχε προταθεί 
από τον κ. Μανιάτη, το οποίο όμως είναι γεμάτο κενά και δεν τους 
δίνει το ισχυρό νομικό δικαίωμα που χρειάζονται για κάτι τέτοιο.
Το μόνο θετικό είναι ότι -έστω και την τελευταία στιγμή- ο κ. Μανιάτης 
έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη αυτής της ριζικής αναθεώρησης του
 ισχύοντος πλαισίου, που είναι αυτό ακριβώς που του ζήτησες και 
εσύ με το email διαμαρτυρίας που έστειλες πριν λίγες μέρες.
Αυτό που δεν τόλμησε (ή δεν ήθελε) να κάνει ο υπουργός, θα το 
καταφέρουμε μαζί μ’ εσένα και εκατομμύρια άλλους πολίτες που
εδώ και χρόνια φωνάζουμε "ΌΧΙ στα μεταλλαγμένα" και διεκδικούμε 
ουσιαστικές λύσεις.
Αυτές είναι:
- να μην επιτρέψουμε ποτέ καμία καλλιέργεια μεταλλαγμένων
 στη χώρα
- να στραφούμε άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στη
 διατροφή των ζώων απόπαραδοσιακά, κτηνοτροφικά φυτά π
ου δεν είναι μεταλλαγμένα ενώ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη 
για την οικονομία και την κοινωνία.
Οι πολυεθνικές μεταλλαγμένων θα μας βρουν, 
για άλλη μία φορά, απέναντί τους.
Υ.Γ. Σε λίγες μέρες θα σου στείλουμε και τα πρώτα βήματα 
που έχουμε ετοιμάσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες, πολιτικά κόμματα, 
κρατικούς και διακρατικούς οργανισμούς. Η δράση μας στηρίζεται 
σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οι πολυεθνικές μεταλλαγμένων μπαίνουν στη χώρα μας!



Στείλε email ΤΩΡΑ στον κ. Μανιάτη και ζήτα του να μην γίνει ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας»
 Κλικ εδώ > http://act.gp/1ud2A3S

Στις 12 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από το συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, πρόταση του κ. Μανιάτη που ανοίγει ορθάνοιχτα τις πόρτες της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και τις πολυεθνικές που τα προωθούν, όπως η Monsanto. Έχουμε λίγες μέρες για να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα: ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα! >>http://act.gp/1ud2A3S